piątek, 26 września 2014

Księga Dobrych Praktyk GHP i GMP dla gastronomii

Księga Dobrych Praktyk GHP i GMP dla gastronomii

Dokumentacja została stworzona w taki sposób, żeby można było w szybki sposób uzupełnić ją informacjami z dowolnego zakładu gastronomicznego. W razie wątpliwości zyskujesz również dane kontaktowe (e-mail i tel. komórkowy) do konsultanta HACCP, który odpowie na Twoje pytania związane z zakupionymi dokumentami.
Spis treści księgi GHP i GMP dla gastronomii (42 strony):
•    Ogólne zasady GHP i GMP dla zakładu;
•    Informacje o zakładzie;
•    Dokument: zaopatrzenie w wodę;
•    Ochrona zakładu przed szkodnikami;
•    Instrukcja higieny osobistej pracowników;
•    Instrukcja higienicznego korzystania z WC;
•    Instrukcja mycia i dezynfekcji rąk;
•    Technika mycia rąk;
•    Instrukcja szkolenia personelu;
•    Instrukcja utrzymania higieny w zakładzie i jego otoczeniu;
•    Instrukcja mycia i dezynfekcji naczyń stołowych w zmywarkach
•    Instrukcja mycia i dezynfekcji pomieszczeń magazynowych
•    Instrukcja mycia pomieszczeń produkcyjnych i zaplecza socjalno-sanitarnego
•    Instrukcja higieny na stanowisku pracy 
•    Instrukcja mycia ręcznego naczyń kuchennych, pojemników, tac
•    Instrukcja konserwacji maszyn i urządzeń
•    Instrukcja mycia krajalnicy do warzyw, do chleba, do wędlin, maszynki do mielenia
•    Instrukcja mycia pieca konwekcyjno-parowego (opiekacza, grilla)
•    Instrukcja rozmrażania, mycia i dezynfekcji urządzeń chłodniczych i zamrażarek;
•    Instrukcja przyjęcia towaru
•    Instrukcja wzorcowania termometrów
•    Przyjmowane surowce
•    Wymagania jakościowe dla przyjmowanych surowców
•    Instrukcja magazynowania surowców i półproduktów
•    Instrukcja postępowania z jajami stosowanymi do produkcji potraw
•    Dokument: Przechowywanie potraw
•    Dokument: Porcjowanie i wydawanie potraw
•    Instrukcja pobierania próbek potraw
•    Instrukcja mycia termometrów i wózków transportowych
•    Instrukcja higieny środków transportu wyrobów gotowych
•    Instrukcja usuwania odpadków i ścieków
•    Instrukcja przyjęcia urzędowej kontroli oraz osób wizytujących zakład
Załączniki (15 stron):
•    Karta kontroli stacji trutek dla gryzoni;
•    Karta dopuszczenia pracownika do pracy
•    Protokół szkoleń pracowników;
•    Plan szkoleń pracowników
•    Rejestr rozmrażania, mycia i dezynfekcji urządzeń chłodniczych
•    Rejestr mycia okapu
•    Rejestr przeglądów i konserwacji maszyn i urządzeń
•    Karta czyszczenia i mycia krajalnicy do warzyw
•    Karta czyszczenia i mycia pieca konwekcyjno-parowego (opiekacza-grila)
•    Karta oceny dostawy towaru
•    Karta kontroli temperatury w chłodniach i mroźniach
•    Karta kontroli temperatury i wilgotności względnej powietrza w magazynie artykułów spożywczych suchych
•    Karta wzorcowania termometrów
•    Karta kontroli dezynfekcji jaj naświetlaczem
•    Rejestr wymiany tłuszczu smażalni czego (w patelni elektrycznej, frytkownicy) i mycia urządzenia
•    Plan utrzymania higieny w zakładzie gastronomicznym (plik 2)

Księga Dobrych Praktyk GHP i GMP dla gastronomii